Puurajan kulttuuriyhdistys - Puuraja ry

TAPAHTUMAT

Ylläs Soikoon ry perustettiin vuonna 1988 ja sen alkuperäisten sääntöjen mukainen tarkoitus oli edistää ja kehittää musiikkiharrastusta Kolarin kunnassa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjesti musiikkitapahtumia ja tilaisuuksia, joista ensimmäinen isompi tapahtuma oli suomalaisten ikonien, Reino Helismaan ja Tapio Rautavaaran muistoa kunnioittaen ja vaalien järjestetty, heinäkuun puoleenväliin sijoittuva Ylläs Soikoon festivaali. Vuonna 1996 kesätapahtuma sai seuralaisen tammikuun loppuun sijoittuvan Ylläs JazzBlues festivaalin muodossa.

Vuonna 2022 sääntöuudistuksen ja toiminnan uudelleen organisoinnin myötä yhdistyksen nimi vaihtui, mutta yhdistyksen perinteiset päätapahtumat Ylläs Soikoon ja Ylläs JazzBlues festivaali jatkuvat ja kehittyvät edelleen.  Lisäväriä vuosittaisten päätapahtumien oheen tuovat Puuraja -klubit, jotka laajentavat tapahtumatoiminnan ympärivuotiseksi.

Ylläs Soikoon

Ylläs Soikoon -festivaali on perinteiseen tanssimusiikkiin keskittynyt kesätapahtuma, joka on kerännyt heinäkuun loppupuolella tuhansittain tanssista ja tanssimusiikista pitäviä ihmisiä yhteen jo vuodesta 1988. Ylläs Soikoon ry toimi tapahtuman järjestäjänä aina vuoteen 2021 saakka, jonka jälkeen Lapland Hotels oy ketjuun kuuluva Äkäshotelli on ottanut vetovastuun tapahtumasta. Samana vuonna myös Ylläs Soikoon ry:n nimi vaihdettiin Puurajan kulttuuriyhdistys – Puuraja ry:ksi.

Ylläs Soikoon taiteellisena tuottajana toimii Äkäshotellin ravintolapäällikkö sekä Puuraja ry:n jäsen Lassi Miettinen.

Lue lisää Ylläs Soikoon kesätapahtumasta Ylläs Soikoon omilta verkkosivuilta.

yllassoikoon.fi

sekä virallisilta Facebook sivuilta

facebook.com/yllassoikoon

Ylläs JazzBlues

Ylläs JazzBlues Festivaali soitti ensimmäiset siniset sävelensä tammikuun viimeisenä viikonloppuna 1996, ja on siitä lähtien soinut samalla paikalla aina tähän saakka. 26 toimintavuotensa aikana Ylläs JazzBlues on vakiinnuttanut paikkansa Suomessa yhtenä tunnetuista ja laadukkaista jazz- ja roots- musiikin festivaaleista. Yli neljännesvuosisadan ajan Äkäslompolon esiintymislavoille on noussut sadoittain kotimaisia ja ulkomaisia eturivin artisteja, jotka ovat yhdessä sydäntalven kauneuden kanssa luoneet ainutlaatuisen elämyksen vuosittain tuhansille vieraille.

Ylläs JazzBlues tapahtumaa tuottaa kolmehenkinen tiimi: Ilkka Poutanen, Heli Rekiranta ja Pasi Ryökkynen, jotka toimivat myös Puuraja ry:n hallituksen jäseninä.

Lue lisää Ylläs JazzBlues tapahtumasta Ylläs JazzBluesin omilta verkkosivuilta

yllasjazzblues.fi

sekä somekanavilta.

facebook.com/yllasjazzblues

instagram.com/yllasjazzblues

Puuraja -klubit

Puuraja -klubi on hiljalleen kehittyvä, ympärivuotinen elävän kulttuurin konsepti, joka pyrkii vastaamaan Lapin kulttuuritarpeisiin ja toiveisiin niin paikallisin kuin vierailevinkin voimin. Ensimmäinen Puuraja -klubi järjestettiin Äkäslompolossa, Luontokeskus Kellokkaassa elokuussa 2022 yhteistyössä Jazzliiton vähähiilisen kiertuemallin pilotointihankkeen kanssa ja tuolloin esiintymässä oli Sole Azul. Eräänlainen Puuraja -klubi on myös paikallisten musiikki-ihmisten yhteinen joululaulukonsertti Pyhän Laurin kappelissa joulukuussa. Yhdistyksen tukikonsertti kokoaa yhteen yli 20 paikallista musiikkiharrastajaa ja ammattilaista lähikylistä toivottamaan hyvää joulumieltä kylän kulkijoille. 

Tässä vaiheessa tiedämme varmuudella sen, että Lappiin kaivataan erilaisia kulttuurielämyksiä ympäri vuoden, mitä erilaisimmille yleisöille, monissa eri tiloissa ja tilaisuuksissa. Aina on tilaa myös uuden kokeilemiselle, villeille visioille ja erikoisillekin taiteellisille seikkailuille. Puuraja -klubi saa vapaasti kehittyä foorumiksi, joka tuottaa hienoja kulttuurikokemuksia pitkin Lapinmaata. Seuraamme itsekin jännityksellä Puuraja -klubin kehittymistä toivottavasti merkitykselliseksi osaksi Lapin taide- ja kulttuurielämää. Seuraa sinäkin Puurajan sosiaalisessa mediassa.